Nog altijd kan een flink aantal Lelystedelingen niet naar huis. Vanwege een benzine-achtige stof die gisteren voor het eerst werd geconstateerd in het riool in de woonwijk Punter blijven 130 woningen voorlopig ontruimd. In tachtig daarvan doet de brandweer vanavond nog wel metingen, waarna de bewoners mogelijk alsnog naar huis kunnen. Zij kunnen sinds gisteren hun huis niet in.

Vanwege de constatering van de stof werden in eerste instantie ruim 400 mensen in zestien straten geëvacueerd. Ze moesten de nacht elders doorbrengen omdat de concentratie van de benzine-achtige stof te hoog was.

Nadat een deel van de bewoners eerder vandaag juist toestemming had gekregen om naar huis te gaan, werd een nieuw gebied in de wijk Punter ontruimd. Vanuit een gemaal in de buurt is de stof waarschijnlijk in het riool van een paar straten verderop beland. Nog eens vijftig huizen werden daarom ontruimd.

Het blijft vooralsnog onduidelijk om welke stof het precies gaat en hoe die in het riool terecht kon komen. Het RIVM doet onderzoek.

2021-05-09 20:22:44

Aangeboden door: nos.nl