De NPO laat weten dat dj Hoogendoorn zelf mag kiezen of hij Wahibs muziek wil draaien. “We hebben bij het besluit om Bilal Wahib even niet meer op zender te draaien, aangegeven dat het een beslissing is geweest tussen de zender (3FM), de omroepen en de dj’s. Maar we hebben ook gezegd: als er dj’s zijn die hem wél willen draaien, dan kan dat”, zegt een woordvoerder. Dat geldt ook voor FunX-dj’s.

Omdat Wahib geen onderdeel van de kernprogrammering van 3FM is, blijft de situatie op 3FM de komende tijd verder ongewijzigd, aldus de woordvoerder. Ook de programmering van de radiozenders van Talpa verandert niet, zegt een woordvoerder. Radio 538 heeft Wahib nooit geboycot. “Dus ook nu niet.” De andere radiozenders van Talpa, zoals Radio 10, Veronica en Skyradio, draaiden zijn muziek al niet, dus daar verandert nu ook niets, zegt de woordvoerder.

Het is nog onduidelijk wat andere radiozenders doen, die waren niet bereikbaar voor commentaar.

Verdeeldheid

Waar de een het goed vindt dat Wahibs muziek weer wordt gedraaid, vindt een ander dat de artiest nog op de blaren van zijn actie moet zitten. De situatie zorgt voor verdeeldheid, iets wat vaker gebeurt als een beroemdheid in opspraak is, zegt Irene Stengs, bijzonder hoogleraar antropologie van ritueel en populaire cultuur (VU en Meertens Instituut).

“Over dit soort zaken raken mensen het gewoon niet eens. Aan de ene kant wordt beroemdheden overschrijdend gedrag vaak zo vergeven, zoals overspel of te hard rijden, maar om andere kwesties kan de morele verontwaardiging juist lang blijven hangen.”

Omdat Hoogendoorn Wahib waarschijnlijk een goede acteur en rapper vindt, heeft hij zichzelf overtuigd dat deze kwaliteiten opwegen tegen het maken van één foute grap, zegt Stengs. “Die kwaliteiten sturen de relativering dan de andere kant op.”

Over de stelling of gedrag van een artiest een goede reden is om muziek te boycotten, discussieerden muziekkenner Leo Blokhuis en radio-dj Gerard Ekdom eerder al:

2021-06-21 17:08:48

Aangeboden door: nos.nl