Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7336 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 461 minder dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een ‘inhaaleffect’ ontstaat.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests iets: afgelopen week werden gemiddeld 7244 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 8 procent vergeleken met vorige week.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid 5,8 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

2545 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting voor de derde dag op rij af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen. De bezetting op de IC steeg wel.

Er liggen nu 2545 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2613), van wie 830 op de IC (gisteren: 818), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

24 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 24 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 32. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 20 doden per dag, tegen 17 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 158 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 162.

2021-05-05 15:41:41

Aangeboden door: nos.nl