Als het aan het kabinet ligt, wordt testen een onderdeel van de heropening van de samenleving. Tot en met juni betaalt de overheid de kosten voor toegangstesten voor onder meer sportwedstrijden, musea en theaters en evenementen; daarna verandert dat.

Vanaf juli wordt een eigen bijdrage van maximaal 7,50 euro verwacht. Het kabinet verwacht dan de samenleving weer grotendeels geopend te hebben en denkt dat in de praktijk alleen (betaalde) testbewijzen voor grotere evenementen nodig zijn.

Stap 5 van het openingsplan dat vorige maand werd gepresenteerd – de laatste stap voordat alle coronamaatregelen kunnen worden losgelaten – zou inderdaad moeten ingaan op 7 juli. Maar nu al is er vertraging, omdat het kabinet de druk op de ziekenhuizen nog te groot vindt. De volgende stap wordt minimaal een week uitgesteld.

Het openingsplan is dus onzeker, zegt ook het kabinet. Dat betekent dat, in een ongunstig scenario, je in de zomer misschien 7,50 euro zou moeten betalen voor bijvoorbeeld een restaurantreservering. Het wetsvoorstel waarin de eigen bijdrage is vastgelegd wordt binnenkort behandeld in de Tweede Kamer.

‘Veel onzeker’

In het openingsplan is te zien dat locaties stap voor stap opengaan mét toegangstesten, en in de volgende stap zonder testen. Al die stappen zijn volgens het kabinet voor 7 juli gezet; dat zou betekenen dat na die tijd bezoekers alleen voor grotere evenementen testbewijzen hoeven te betalen.

Maar dat is dus onzeker, zegt epidemioloog Amrish Baidjoe. Het kabinet zegt zich bij ieder besluit te baseren op het epidemiologisch beeld en andere ontwikkelingen, zoals de vaccinatiestrategie. En als iets onzeker is, dan zijn dat deze factoren wel.

Baidjoe: “De eerste vraag: hoe effectief is een vaccin tegen besmetting? We weten dat vaccins heel goed werken tegen ernstige ziekte, dat is belangrijk voor de druk op de acute zorg, maar gaan ze besmettingen tegen? Dat moet nog blijken.”

2021-05-02 18:45:02

Aangeboden door: nos.nl