Behalve alles in de zaal, gaan de makers tijdens het songfestival in Ahoy ook gebruik maken van augmented reality. Wieder: “Alleen de kijkers thuis gaan dat zien, want in de zaal merk je er niks van”. Vooral de openings-act moet daardoor extra bijzonder worden. “Tijdens de optredens gebruiken we het niet, die blijven gewoon zoals we ze kennen.”

Ondanks alle technische snufjes die er nu zijn, zien de 81-jarige Roland de Groot en Florian Wieder ook gelijkenissen in elkaars werk. “Het begint nog steeds met een creatief proces, dat blijft altijd hetzelfde”, zegt Wieder. “Ik heb alleen veel meer speelgoed dan meneer De Groot vorige eeuw.”

Grote deuren in led-scherm

Al die techniek, vindt de 81-jarige De Groot juist ingewikkeld, geeft hij aan. “Eigenlijk snap ik van de helft helemaal niks, zo overdonderend is het.” Op de vraag of het weer begint te kriebelen bij de oud-decorontwerper, zegt hij: “Ik zou best nog een keer willen, maar helaas niet meer kunnen. Het is te technisch geworden.”

Wel gaat De Groot kijken naar de televisie-uitzendingen, vanaf 18 mei. “Ik ben vooral benieuwd naar de grote deuren in het led-scherm. Die draaien op een draaischijf, een geweldige constructie heb ik vandaag gezien.”

2021-04-29 20:25:20

Aangeboden door: nos.nl