Negentig vrouwen borduren al ruim vijf jaar aan een zeker 100 meter lang werk. Het Tapijt van Assenede moet uiteindelijk een liefdesverhaal uitbeelden dat in de dertiende eeuw werd geschreven. Veertien borduursters uit Zeeuws-Vlaanderen werken eraan, terwijl ook net over de Belgische grens aan het tapijt wordt gewerkt.

Het liefdesverhaal van Floris en Blancefloer, geschreven door Diederic van Assenede, behoort tot de vroegste Vlaams-Nederlandse literatuur. Het gaat over de verboden liefde tussen een christelijk meisje en een moslimkoning. “Floris en Blancefloer horen tot een verschillend sociaal en religieus weefsel, zij is christelijk en hij moslim. Maar de echte liefde overwint alle moeilijkheden”, zegt Marc de Smet, projectleider van het tapijt, tegen Omroep Zeeland.

Erg bekend is het verhaal niet. Dat moet anders, vond een erfgoedvereniging, net over de grens met Zeeuws-Vlaanderen in België. Vandaar het plan voor het gigantische wandtapijt. Het bestaat uit verschillende doeken. Op elk doek komt een tafereel uit het verhaal.

“Soms denk ik: ik wou dat het klaar was”, verzucht een van de borduursters tegen Omroep Zeeland. “Maar je houdt vol, want het moet af.”

2021-04-15 16:18:39

Aangeboden door: nos.nl