Zij pleiten ervoor om het bedrag te investeren in “bewezen effectieve preventieprogramma’s”. “Als er één belangrijke les getrokken kan worden uit de coronacrisis dan is dat het belang van gezond leven”, schrijven ze. Ze halen aan dat roken en overgewicht belangrijke risicofactoren zijn bij een coronabesmetting.

Ze stellen dat er tijdens de crisis is ingeleverd op gezond leven. “We bewegen te weinig waardoor de gemiddelde Nederlander 5,2 kilogram is aangekomen, zijn weer gaan roken en daarnaast is de mentale belasting groot voor deelgroepen.”

De groep zegt daarom dat “het investeren in een test-infrastructuur in deze fase van de pandemie niet duurzaam en niet zinvol is”. Ze denken dat als in juli alle mensen die dat willen zijn gevaccineerd, de samenleving weer open gaat. Ze baseren zich op ervaringen uit Israël, het VK en de VS, waar volgens hen ziekenhuisopnames nog maar zeer beperkt voorkomen.

Het gaat de briefschrijvers niet alleen om het geld, ze wijzen ook op de morele bezwaren die er zijn voor de teststraten voor evenementen. “Een groot dance-event met meer dan tienduizend mensen op een kilometer afstand van een ziekenhuis waar COVID-patiënten vechten voor hun leven. En studenten die al een jaar niet naar de universiteit zijn geweest maar wel naar het casino mogen?”

2021-04-18 15:32:41

Aangeboden door: nos.nl