Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9263 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 3768 meer dan gisteren.

Door de storing waar de GGD’s afgelopen weekeinde mee kampten waren die besmettingscijfers overigens kunstmatig laag. De besmettingscijfers van vandaag zijn vanwege het ‘inhaaleffect’ daarom juist hoger.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: afgelopen week werden gemiddeld 7092 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 12 procent vergeleken met vorige week.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 5,6 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

2642 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

Er liggen nu 2642 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2600), van wie 825 op de IC (gisteren: 804), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

17 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 17 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 3. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 18 doden per dag, tegen 18 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn deze cijfers op zondag en maandag vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 165 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 170.

2021-05-03 15:27:23

Aangeboden door: nos.nl