ABN Amro is een schikking van 480 miljoen euro overeengekomen met het Openbaar Ministerie. De bank werd ervan verdacht te weinig te hebben gedaan om witwassen te voorkomen.

Het OM begon in 2019 een onderzoek naar ABN Amro. Volgens justitie had de bank structureel ongebruikelijke transacties niet of niet op tijd gemeld. Ook zouden onder meer cliënten onvoldoende onderzocht zijn.

Drie oud-bestuurders onderzocht

Vorige maand werd het onderzoek van justitie uitgebreid met een verdenking van ‘schuldwitwassen’. ABN had het vermoeden moeten hebben dat geld van bepaalde klanten mogelijk een criminele herkomst had, was de aanklacht van het OM. De bank zou daar te weinig actie tegen hebben ondernomen.

Het OM zegt over de schikking dat er nog een strafrechtelijk onderzoek loopt naar drie verdachten. Het gaat om voormalige leden van de raad van bestuur van de bank.

‘Volledige verantwoordelijkheid’

ABN-topman Robert Swaak zegt in een reactie dat de bank een wettelijke en morele taak heeft “om ons uiterste best te doen het financiële stelsel te behoeden voor misbruik door criminelen”. Volgens hem is de bank daar in het verleden onvoldoende in geslaagd. “Dat is onacceptabel en daar nemen wij de volledige verantwoordelijkheid voor.”

ING

In 2018 trof ook ING een schikking van miljoenen euro’s met het OM in een witwaszaak. Justitie koos er toen voor om niet te vervolgen, maar het gerechtshof in Den Haag besloot vorig jaar dat oud-ING-topman Ralph Hamers toch persoonlijk moet worden vervolgd.

2021-04-19 07:46:48

Aangeboden door: nos.nl