In Yangon, de grootste stad van het land, waren meerdere explosies. Volgens de staatstelevisie waren er elf ontploffingen in 36 uur tijd. Voor zover bekend heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. De staatsomroep claimt dat ze het werk waren van relschoppers die zelfgemaakte bommen legden bij overheidsgebouwen.

Op verschillende plekken in het land hebben groepjes burgers de wapens opgepakt. Sommige legerinfrastructuur is het doelwit geworden van sabotage of aanslagen.

Aanvallen door rebellengroepen

Aan de randen van het land vechten verschillende rebellengroepen al jaren voor de belangen van etnische minderheden. Die gevechten zijn sinds de coup op 1 februari fors opgelaaid. Deze week viel bijvoorbeeld een militie aan de grens met Thailand een kamp van het regeringsleger aan. Volgens de VN zijn duizenden mensen op de vlucht de geslagen voor het geweld.

De legertop nam drie maanden geleden de macht over van de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi. De 75-jarige leider leeft sindsdien onder huisarrest. De militaire elite claimt dat de verkiezingen van november vorig jaar oneerlijk zijn verlopen. Maar volgens waarnemingsorganisaties klopt daar niets van.

Honderden doden

In drie maanden tijd zijn volgens de Assistance Association for Political Prisoners ruim 760 demonstranten gedood door veiligheidstroepen. Het aantal politiek gemotiveerde arrestaties sinds de staatsgreep staat op 3555.

2021-05-02 20:14:58

Aangeboden door: nos.nl