Moreno B. (32) en Giërmo B. (37), die terechtstaan voor de moord op advocaat Derk Wiersum, moeten worden vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs, bepleitten hun advocaten vandaag in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Vorige week eiste het Openbaar Ministerie levenslang tegen de twee.

De advocaten van Moreno B. vinden dat er breder naar de zaak moet worden gekeken dan justitie nu doet. Zo betwisten zij dat het om een goed voorbereide actie gaat, zoals het OM schetst.

Aangenomen wordt dat Wiersum is vermoord omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond in het grote liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi terechtstaat, schrijft AT5.

Rolex

Volgens advocaat Gerald Roethof van Moreno B. droeg Wiersum een kostbare Rolex, een horloge waarop dieven het vaker hebben voorzien, meldt NH Nieuws. Zo werden ook Nikkie de Jager en René van der Gijp op professionele wijze beroofd van hun Rolex, waarbij niet is geschoten, aldus de raadsman. Ook in de zaak waarbij Bas van Wijk werd doodgeschoten draaide het om een nep-Rolex, waarmee Roethof wil aangeven om niet te snel conclusies te trekken.

Ook de advocaat van Giërmo B. pleit voor vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs. Hij is ook tegen de strafeis van levenslang, omdat die straf volgens de raadsman meestal is voorbehouden aan meervoudige moord.

Derk Wiersum werd in september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam. De advocaat stond kroongetuige Nabil B. bij, die in het liquidatieproces Marengo uiterst belastende verklaringen heeft afgelegd. Beide verdachten ontkennen iets met de moord te maken te hebben en beroepen zich tijdens de zaak op hun zwijgrecht.

De zaak gaat morgen verder. Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet bekend.

2021-07-19 17:08:33

Aangeboden door: nos.nl