Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong hebben forse kritiek geuit op de beveiliging van de betrokken personen bij het Marengo-proces rond Ridouan Taghi. De advocaten van kroongetuige Nabil B. zeiden zich in een ingelaste persconferentie zorgen te maken over de veiligheid van de betrokkenen.

De advocaten pleitten voor een breed onafhankelijk onderzoek naar de beveiliging rondom kroongetuigen. “Om de overheid ervan te doordringen dat als men kroongetuigen wil inzetten iedereen rondom die persoon, van familie tot advocaten en andere betrokkenen, beveiligd moet worden”, zo zei De Jong. “We zijn nu tot de conclusie gekomen dat Nederland daartoe niet in staat is.”

De Jong sprak over “het nieuwe normaal” in de samenleving. Daarmee doelde hij op het feit dat er betere beveiliging moet komen bij processen met kroongetuigen. “Daar moeten we mee dealen als samenleving. Als dat niet lukt, moeten we niet meer werken met kroongetuigen.”

Beveiliging Peter R. de Vries

De advocaten blijven erbij dat ze de voormalige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra niet geschikt vinden om het onderzoek naar de beveiliging rondom Peter R. de Vries te leiden. Zij achten hem niet onafhankelijk genoeg, zeiden ze in de persconferentie.

“De rol die de NCTV en ook het Openbaar Ministerie heeft gespeeld, heeft desastreuze gevolgen gehad. Sowieso bij de moord op De Vries, maar mogelijk ook bij de moord op de broer en advocaat van de kroongetuige”, zo zegt Schouten.

De twee riepen op tot een breder onafhankelijk onderzoek naar de dood van De Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. De advocaten stellen een hoofdonderzoeker voor die geen banden heeft met de staat, de advocaten en met mensen rondom het Marengo-proces. Er werd geen naam genoemd.

Volgens Schouten is er rond de beveiliging van De Vries een aantal zaken niet goed gegaan. “De dreigingsinschatting is niet juist geweest”, zegt hij. “Ook is er onvoldoende gecommuniceerd tussen de overheidsinstellingen. Dat denken wij en dat moet volgens ons uit het onderzoek komen.”

Advocaat Schouten: ‘Peter R de Vries voerde gesprekken over persoonsbeveiliging’:

2021-08-05 18:15:59

Aangeboden door: nos.nl