Iedere volwassene kan vanaf vandaag een afspraak voor het Janssen-vaccin inplannen. Het vaccin werd een paar weken geleden uit de standaard vaccinatiecampagne gehaald, maar mensen krijgen nu dus alsnog de mogelijkheid voor het vaccin te kiezen.

Janssen heeft als grote voordeel dat je er maar één prik van nodig hebt. “Het is veilig en effectief, en je bent in één keer klaar”, zei demissionair minister De Jonge er een aantal weken geleden over. Vanmorgen maakte hij het nummer bekend dat je kan bellen om een afspraak te maken voor een prik, dat raakte meteen overbelast.

En of er genoeg prikken zijn voor iedereen die dat wil, is niet bekend. En hoe zat het ook alweer met de zeer zeldzame bijwerking? Vijf vragen én antwoorden over het Janssen-vaccin.

Hoe kan je een afspraak maken?

Wie met één prik klaar wil zijn, kan sinds 10.00 uur vanmorgen een afspraak maken voor een inenting met het Janssen-vaccin. De GGD’s hebben daarvoor een speciaal nummer in gebruik genomen: 0800-1295, dat binnen no-time al overbelast raakte. Eerder werd de datum 21 juni genoemd, maar dat was volgens de GGD een misverstand.

Heb je al een vaccinatie-afspraak staan? Dan kan de GGD je oude afspraak omzetten. De GGD raadt aan je oude afspraak niet zelf te annuleren.

Je hoeft waarschijnlijk niet lang te wachten op je afspraak; de eerste prik wordt vrijdag gezet. En gegadigden hoeven ook niet naar de andere kant van het land te reizen, want in elke GGD-regio is minstens een locatie waar Janssen-vaccins gezet worden.

Krijgt iedereen die dat wil een Janssen-prik?

In eerste instantie zijn er 200.000 vaccins beschikbaar. Of dat genoeg is voor iedereen die wil, moet de komende tijd blijken. “Op is op”, zei De Jonge vandaag. Het kan dus zijn dat je achter het net vist. In dat geval kan je ook op een wachtlijst worden geplaatst; je krijgt dan een sms’je als je wel een afspraak kan maken. Het is niet bekend wanneer de fabrikant meer doses gaat leveren, zegt de GGD.

Het gaat om een beperkt aantal vaccins, die niet nodig zijn voor de groepen waarvan al afgesproken was dat ze met Janssen ingeënt zouden worden: zeevarenden, daklozen en militairen op missie, bijvoorbeeld.

2021-06-23 11:41:51

Aangeboden door: nos.nl