Albert Heijn heeft excuses aangeboden voor een advertentie die inhaakt op de ‘broccoli-hype’ rond het Nederlandse Songfestivalnummer. “Het was nooit de bedoeling om iemand voor het hoofd te stoten”, zegt de supermarktketen in een reactie tegen het AD.

Afgelopen week ontstond er binnen de Surinaams-Nederlandse gemeenschap commotie over de advertentie, die met een broccoli-grap verwees naar het Surinaamse zinnetje ‘Yu no man broko mi’ in het lied Birth Of A New Age van zanger Jeangu Macrooy.

Voor veel Nederlanders klinkt het zinnetje in het Sranantongo ‘Yu no man broko mi’ als ‘doe mij maar broccoli’. De letterlijke betekenis van het Surinaamse gezegde luidt: ‘Niemand kan mij breken’, wat verwijst naar het slavernijtijdperk.

Slavernijtijdperk

Volgens Mitchell Esajas, voorzitter van The Black Archives, gaat de supermarktketen met de grap compleet voorbij aan de betekenis van het nummer. “Het is jammer dat een bedrijf als Albert Heijn uit commerciële belangen grapjes maakt over iets wat belangrijk is in de Surinaamse cultuur”, zegt hij.

Sranantongo ontstond in het vroege koloniale Suriname als communicatiemiddel tussen Afrikaanse volkeren. Toen Nederland steeds meer belang ging hechten aan het overzeese gebiedsdeel, werd de Nederlandse taal er dominant en werd Sranantongo verboden.

“Sranan is heel lang verboden geweest”, zegt Esajas. “Het nummer en de videoclip hebben een bepaalde culturele betekenis en het is daarom heel mooi dat hier ruimte voor is op het podium van het Songfestival.”

‘Mama appelsapje’

Albert Heijn verontschuldigt zich en heeft de post inmiddels van alle kanalen verwijderd. “Albert Heijn haakt vaker in op actualiteiten. We zagen dat in dit liedje iets anders werd gehoord dan bedoeld (een ‘mama appelsapje’) en hebben daar met een knipoog op ingespeeld”, aldus de keten tegen het AD.

Jeangu Macrooy, geboren in Suriname, staat op zaterdag 22 mei in de finale van het Eurovisie Songfestival in Ahoy. Macrooy schreef eerst het nummer Grow voor de Nederlandse inzending, maar toen de show vanwege de pandemie vorig jaar niet doorging, maakte hij een nieuw nummer: Birth Of A New Age.

Dat klinkt zo:

2021-05-02 10:47:48

Aangeboden door: nos.nl