Alle grote media in Noorwegen hebben de afgelopen jaren meerdere keren tweets van Russische nepaccounts op hun websites gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van de Noorse publieke omroep NRK. Het gaat om zeker acht media, die een podium gaven aan berichten van de Russische trollenfabriek Internet Research Agency. Ook de NRK zelf werd misleid.

De tweets zijn in minstens tien artikelen verschenen van ABC Nyheter, Aftenposten, Dagbladet, Nettavisen, NRK, Side 2, TV en VG, de grootste media van het land. De tweets stonden tot vorige week online, tot de Noorse publieke omroep aan de bel trok. Inmiddels heeft Twitter de meeste accounts opgeschort.

De krant Dagbladet gebruikte bijvoorbeeld tweets van nepaccounts die reageerden op de Franse verkiezingen en op terroristische aanslagen. Ene @SouthLoneStar publiceerde een foto van een vrouw met een hoofddoek, die al bellend langs de terreuraanslag in Londen van maart 2017 liep, waarbij vijf mensen omkwamen. Bij de tweet stond de tekst “moslimvrouw geeft niet om de terroristische aanslag, loopt langs een stervende man terwijl ze op haar telefoon kijkt”.

De foto is destijds inderdaad na de aanslag in Londen gemaakt, maar de tekst erbij klopte niet. De man die de foto had gemaakt verklaarde bij het Australische ABC News dat de vrouw getraumatiseerd was. In een verklaring zei de vrouw zelf dat ze op dat moment haar familie belde om te zeggen dat ze in orde was.

Deze tweet van een Russische trollenfabriek werd door Dagbladet gebruikt in de berichtgeving. Ook andere media trapten in deze tweet:

2020-03-03 21:46:13

Aangeboden door: nos.nl