In Groningen is vanochtend een begin gemaakt met het weghalen van de wijzerplaten van de vier uurwerken van de Martinitoren. Ze worden via touwen en onder begeleiding van alpinisten naar beneden gehaald.

“Zo op het oog zien de wijzers er nog aardig uit, maar ze zijn behoorlijk verschraald”, zegt beheerder van de toren Jan Pestoor tegen RTV Noord. Niet alleen de wijzers worden verwijderd, ook de becijfering en de uurwerken worden gedemonteerd en naar beneden getakeld.

Versleten tandwielen

Verschillende wijzerplaten van de Martinitoren weigerden de afgelopen tijd dienst. Uit onderzoek van de gemeente Groningen bleek dat het binnenwerk hersteld moet worden. “De asjes en de tandwielen zijn na bijna veertig jaar versleten”, meldde de gemeente eerder. Op de wijzerplaten en de becijfering wordt nieuw bladgoud aangebracht. De bestaande verlichting wordt vervangen door ledverlichting.

De alpinisten gaan niet zelf via het touw heen en weer. Alleen de onderdelen gaan via een katrol met een afstandsbediening naar beneden. De demontage neemt ongeveer een week in beslag. De onderdelen worden hersteld door een klokkengieterij in Noord-Brabant.

Begin mei worden de uurwerken weer gemonteerd op de vier zijkanten van d’Olle Grieze, zoals de Martinitoren in de volksmond wordt genoemd.

2020-02-18 12:41:39

Aangeboden door: nos.nl