“Ik vind het heel erg”, zegt Paulien Eekhuis (65) uit Twello. Al dertig jaar boekt ze haar vakanties bij haar lokale reisbureau, de laatste tien jaar onder de noemer D-reizen. “We zijn altijd perfect geholpen, er werd altijd met ons meegedacht. Ik appte vandaag nog met een medewerker, ik heb heel close contact met die meiden.”

Volgens Eekhuis vinden de medewerker het natuurlijk “waardeloos”. “En ik ook, ik kom er al jaren. Dat ze failliet zouden gaan, had ik niet verwacht, want het bestaat al zo lang.

Onzekere toekomst

Jeannet Spaltman uit Dronten is als zelfstandig reisagent aangesloten bij D-reizen. Voor het gebruik van de naam betaalt ze een fee en ontvangt ze bij een geboekte reis een commissie. Hoewel het voor haar anders is dan voor winkelmedewerkers, ziet ook haar toekomst er onzeker uit, zegt Spaltman.

“Tot december werkte ik onder de naam VakantieXperts, sinds de fusie in 2015 onderdeel van de D-rt groep. Door corona werd besloten dat de naam VakantieXperts zou verdwijnen. Ik werk dus pas een paar maanden onder D-reizen.”

Spaltman werkt al 42 jaar in de reisbranche. Het concept van D-reizen zoals het ooit ontstond, met alleen pakketreizen, paste niet helemaal bij haar omdat zij de meeste reizen op maat samenstelt voor haar klanten. “Maar door de sterke naam van D-reizen ging ik toch overstag. Door de recente overname dacht ik bovendien dat ze financieel sterk waren. Dit had ik niet zien aankomen.”

De onzekerheid nu is groot, zegt de ondernemer. “Ik heb nog geen gesprek gehad met het hoofdkantoor.” Door de coronacrisis mist Spaltman al zo’n 50.000 euro aan inkomsten. “En de kans is groot dat ik de inkomsten van de geboekte reizen voor dit jaar kwijtraak door het faillissement. Maar het is nog te vroeg om te zeggen wat er gaat gebeuren.”

2021-04-06 18:37:30

Aangeboden door: nos.nl