Zeventien jaar na de moord op een prostituee in het Amsterdamse Bijlmerpark heeft de politie een verdachte aangehouden. De 60-jarige Amerikaan is afgelopen week aan Nederland uitgeleverd. Gisteren is hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De 42-jarige Yvette Looijs werd in november 2003 met geweld om het leven gebracht. Haar lichaam werd gevonden in het Bijlmerpark. Ze leidde een zwervend bestaan in Amsterdam-Zuidoost, was sinds een paar jaar verslaafd aan harddrugs en had seks in ruil voor geld, meldt de politie.

De politie begon een zoektocht naar een Amerikaan, die aan andere mensen zou hebben verteld dat hij Looijs in het Bijlmerpark had geslagen en haar daar had achtergelaten. Na een uitzending van Opsporing Verzocht werden meerdere mensen aangehouden, maar ‘de Amerikaan’ naar wie de politie zocht, zat er niet bij.

In geheugen graven

Na een paar jaar werd de zaak een zogenoemde coldcase. In 2017 kwamen Amsterdamse coldcase-rechercheurs in een onderzoek naar een andere zaak belangrijke informatie tegen. Die gaf nieuwe aanknopingspunten, wat leidde naar de verdachte. Nadat hij een paar jaar in Nederland had gewoond, woonde hij weer in Amerika.

De politie wil graag weten wat er precies in het park is gebeurd. “Hopelijk verklaart de verdachte daar meer over”, zegt de teamleider van het Amsterdamse coldcase-team. “Dat neemt echter niet weg dat we iedereen oproepen om nog eens goed in zijn of haar geheugen te graven of ze misschien meer weten over deze zaak. Zelfs na zeventien jaar is alle informatie welkom bij ons.”

2021-05-01 08:24:38

Aangeboden door: nos.nl