Wie zich laat inenten tegen corona beschermt niet alleen zichzelf, maar ook anderen. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat gevaccineerden niet alleen zelf veel minder vaak ziek worden, maar ook dat ze het virus nauwelijks nog kunnen overdragen.

De studie is gedaan door het CDC, de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM. In een periode van ruim drie maanden werden in zes staten in de VS 3950 zorgmedewerkers gevolgd, die waren ingeënt met de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Ze namen iedere dag bij zichzelf een neusswab af, die via een PCR-test werd onderzocht.

Het bleek dat mensen die beide prikken van hun vaccinatie hebben gehad na twee weken 90 procent minder kans hebben om het vaccin over te dragen. Als iemand één prik heeft gehad is de kans 80 procent lager. Kort na de vaccinatie is er nog wel een grotere kans op besmetting van anderen.

Vaccinatiecampagne effectief

Volgens het CDC tonen de resultaten van de studie aan dat de vaccinatiecampagne effectief is. “De goedgekeurde mRNA-covidvaccins bieden substantiële en echte bescherming aan het personeel in de gezondheidszorg, bij de hulpdiensten en anderen die in de eerste lijn werken. De vaccins zijn de sleutel om deze verwoestende pandemie tot stoppen te brengen.”

Dat mensen na vaccinatie niet meer besmettelijk zijn werd wel gehoopt, maar stond nog niet vast. “Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden”, staat op de site van het RIVM.

2021-04-01 08:47:40

Aangeboden door: nos.nl