Een filiaal van supermarktketen Albert Heijn in Amsterdam Nieuw-West is afgelopen nacht zwaar beschadigd door een ram- en plofkraak. De daders zijn op de vlucht geslagen.

Rond 03.00 uur vannacht reed een gele Fiat Panda tegen de gevel van de supermarkt aan het Osdorpplein. Daarna gingen de daders het pand binnen om een plofkraak te plegen op de geldautomaat. Het is niet bekend of er geld buit is gemaakt.

De politie meldt dat de daders de auto hebben laten staan en dat ze met een scooter op de vlucht zijn geslagen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie werd ingeschakeld om verder onderzoek te doen naar de plofkraak. Met name de schade aan de gevel van de Albert Heijn is groot.

Geldautomaten ’s nachts dicht

In Utrecht is mogelijk een plofkraak verijdeld. Getuigen zagen dat twee mensen de ruiten van een supermarkt vernielden en waarschuwden de politie. Volgens de politie zijn er explosieve stoffen gevonden. In de supermarkt zat ook een geldautomaat.

In december werd besloten om pinautomaten na 23.00 uur ’s avonds uit te zetten. De maatregel moest ertoe leiden dat het aantal plofkraken afneemt. Eind januari meldde de Nederlandse Vereniging van Banken dat de maatregel effect lijkt te hebben en dat er minder plofkraken waren gepleegd.

De banken denken dat het nog tot april volgend jaar duurt voordat geldautomaten zijn uitgerust met een techniek, waardoor biljetten automatisch onbruikbaar worden gemaakt bij een plofkraak.

2020-02-18 07:49:37

Aangeboden door: nos.nl