Peperdure auto’s die worden afgesleept, bedrijven die als dekmantel dienen voor criminele praktijken en specialisten die contant geld proberen te vinden in verborgen ruimtes. Vandaag deed de politie op verschillende plekken in het land onderzoek naar witwassen.

In Breda deed de politie vanochtend invallen bij verdachten die een drugslab zouden hebben gerund en daar veel geld mee zouden hebben verdiend. De politie omschreef hen als “grote jongens”.

In een heel andere zaak arresteerde de politie vier mensen in de Limburgse gemeente Peel en Maas. Zij worden ervan verdacht crimineel vermogen te hebben witgewassen, onder andere via een garage in Panningen.

Er werden dure auto’s in beslag genomen, waaronder een Ferrari, maar ook contant geld, horloges en een stuk grond dat mogelijk is aangekocht met crimineel geld. De totale waarde van de bezittingen bedraagt bijna vijf miljoen euro.

Schoolvoorbeelden

Beide zaken zijn volgens de politie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) schoolvoorbeelden van ‘ondermijnende criminaliteit’. “Dit is waar de onderwereld de bovenwereld raakt”, zegt een FIOD-woordvoerder over het onderzoek in Limburg. “Geld dat met criminele activiteiten is verdiend, wordt in het legale circuit gepompt.”

Afgelopen Prinsjesdag maakte het demissionair kabinet bekend dat er een half miljard extra wordt gestoken in de aanpak van ‘ondermijning’. Hard nodig, vindt de burgemeester van Peel en Maas, waar ook Panningen onder valt.

“Deze criminaliteit beperkt zich niet tot de grote steden”, zegt burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo. “Ook de uitgestrekte plattelandsgemeenten zijn een goede basis voor hennepteelt, xtc-labs en witwassen.”

Zij spreekt haar zorgen uit over het “veelkoppig monster” dat drugshandel volgens haar is. “We doen het internationaal niet zo goed, we zijn een doorvoer- en productieland. Het loopt ons regelmatig over de schoenen. Er zijn echt extra handjes nodig.”

2021-09-28 20:16:06

Aangeboden door: nos.nl