De voorstelling ‘Muskee – So Many Roads’ is geschreven en wordt geregisseerd door Dick van den Heuvel, die ook biografische theaterstukken regisseerde over Ramses Shaffy, Annie M.G. Schmidt en Robert Long. “Ik wist hiervoor niks van Muskee”, bekent hij tegen RTV Drenthe. “Maar ik ben bij dit soort theaterstukken blij dat ik vaak van niks weet en er blanco in ga.”

Johan Derksen

Hij sprak voor het verhaal onder meer met enkele goede vrienden van Muskee, zoals voetbalanalist Johan Derksen, die jarenlang niet alleen een goede vriend, maar ook de manager van Cuby and the Blizzards was.

De voorstelling speelt zich af in wat Van den Heuvel de ‘tussentijd’ noemt. “Dat is de tijd tussen leven en dood, waarvan men zegt dat je je leven nog een keer aan je voorbij ziet gaat. Het stuk begint met dat Muskee is gestorven, maar dat hij dat zelf nog niet weet. Hij loopt rond, op zoek naar het graf van blueslegende Robert Johnson. Dat hoort zó bij hem, op zoek naar de essentie van de muziek.”

Geen reünie van The Blizzards

Van den Heuvel probeerde bij het schrijven weg te blijven van de bekende anekdotes over optredens en ruzies binnen de band. Er is voor de muzikale ondersteuning ook niet gekozen voor de muzikanten van The Blizzards, zegt Erwin Java. Hij werkte 25 jaar met Muskee samen en heeft de muzikale leiding van het theaterstuk.

Volgens Java zijn de andere Blizzards bewust niet gevraagd voor de voorstelling. “Het gaat niet per se om de muziek, het is vooral ter ondersteuning. En als we dat met The Blizzards zouden doen, komen mensen speciaal daarvoor. Het accent zou daar te veel op komen te liggen, terwijl het om Harry gaat.”

De première van ‘Muskee – So Many Roads’ staat gepland voor vrijdag 3 september. De show wordt die maand zo’n vijftien keer opgevoerd.

2021-05-10 07:40:44

Aangeboden door: nos.nl