De afgezette regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, is nu ook voor corruptie aangeklaagd. Volgens een krant die aan de kant van het leger staat, zijn er bewijzen dat ze meerdere kilo’s goud en 495.000 euro aan steekpenningen heeft aangenomen.

Ook zou ze misbruik hebben gemaakt van land van een liefdadigheidsstichting waar ze voorzitter van is. Op corruptie staat een zwaardere straf dan op de eerdere aanklachten. Ze kan er 15 jaar cel voor krijgen.

Er loopt al een proces tegen Suu Kyi voor anderen aanklachten. Volgens de militairen heeft ze gefraudeerd bij de verkiezingen, maar bewijs daarvoor is er niet. Ook zou ze tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar de coronaregels hebben overtreden en illegaal portofoons bezitten.

Suu Kyi ’s advocaat noemt de nieuwe aantijgingen absurd. “Ze mag haar fouten hebben, maar hebzucht en omkoping horen daar niet bij”, zei hij tegen persbureau DPA.

Huisarrest

Het leger van Myanmar greep op 1 februari de macht. Suu Kyi staat sindsdien onder huisarrest. De staatsgreep leidde tot hevige protesten in het land, waartegen de militairen hard optraden.

In totaal zijn ruim 800 mensen omgekomen door geweld van het leger. Meer dan 4000 mensen zitten vast.

2021-06-10 13:49:20

Aangeboden door: nos.nl