De Australische premier Scott Morrison heeft geprobeerd zijn Franse collega Emmanuel Macron aan de telefoon te krijgen, maar dat is niet gelukt. Zijn telefoontje bleef onbeantwoord. Dat heeft Morrison in Washington tegen verslaggevers gezegd. “We zullen geduld hebben”, zei Morrison volgens Australische media over de verstoorde relatie met Frankrijk.

De twee landen zijn verwikkeld in een diplomatiek conflict over de Australische aankoop van Franse onderzeeërs. Die werd onverwacht geannuleerd omdat Australië in zee ging met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, in het veiligheidspact AUKUS.

De Fransen zijn daar woedend over. Ze haalden hun ambassadeurs terug uit de VS en Australië en hoewel president Macron inmiddels telefonisch contact heeft gehad met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Biden, is er nog geen overleg met Australië geweest, zei Morrison.

De Verenigde Staten lijkt de banden met Frankrijk inmiddels te hebben aangehaald. Volgende week keert de Franse ambassadeur weer terug naar Washington. De post in Australië blijft voorlopig onbemand. “De tijd is er nog niet rijp voor”, zei de Australische premier.

30 miljard euro

Vanwege het AUKUS-pact, waardoor de aankoop van Franse onderzeeërs ter waarde van meer dan 30 miljard euro niet doorgaat, sprak de Franse minister van Buitenlandse Zaken onder meer van “een dolk in de rug”.

De leiders van de drie AUKUS-landen stellen dat hun pact bedoeld is om de veiligheid en stabiliteit in de regio Azië-Pacific te garanderen. Dat was weer tegen het zere been van China, dat de drie landen verweet een “Koude Oorlog-mentaliteit” te hebben.

2021-09-23 04:17:02

Aangeboden door: nos.nl