Bij Annemiek Koster (73) werd pas op haar 61ste autisme vastgesteld. “Ik was helemaal ontroerd toen ik die diagnose kreeg”, zegt ze aan de telefoon. Op Wereld Autisme Dag leggen zij en een andere ervaringsdeskundige uit waarom het volgens hen belangrijk is dat de aandoening eerder bij vrouwen wordt ontdekt.

Koster is psycholoog en voorzitter van de deze week gestarte Expertgroep Autisme en Vrouwen van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. De inwoner van Coevorden merkte al vroeg in haar leven dat ze moeite had ongeschreven sociale regels te doorgronden. Om dat te maskeren, kopieerde ze het gedrag van de mensen om haar heen.

“Ik kreeg steeds te horen: je wilt er altijd maar bij horen of bevestiging krijgen. Dat is het lastige van autisme; het is heel moeilijk intuïtief dit soort dingen goed aan te voelen.” Koster zegt dat ze er heel angstig, somber en onzeker van werd. Ze zocht hulp voor stemmingsproblemen, maar welke behandelingen ze ook probeerde, het werkte niet.

‘Beter camoufleren’

Destijds lag het niet voor de hand dat Koster autisme kon hebben, want dat werd volgens haar toen vooral gezien als een aandoening die onder mannen voorkomt. “Maar bij mannen komt het juist vaak sneller naar de oppervlakte. Vrouwen kunnen het beter camoufleren. Daarom wordt het bij hen vaak laat gediagnosticeerd.”

2021-04-02 22:52:32

Aangeboden door: nos.nl