Het blijven natuurlijk voorspellingen, benadrukt Koopmans. “Maar die modelleringen zijn over het algemeen behoorlijk betrouwbaar gebleken, ook al zit er altijd wel wat ruis omheen.”

Meer onderzoek kan wel een nauwkeuriger beeld geven, zegt Baidjoe. Het RIVM, dat ook niet weet hoe Kuipers precies bij zijn uitspraak komt, kijkt of het mogelijk is om het effect van alleen de avondklok op de ontwikkeling van de besmettingscijfers uit te rekenen.

Toen de avondklok werd ingevoerd, werd ook het aantal bezoekers dat mensen thuis mochten ontvangen, verlaagd van maximaal twee, naar één.

Zwitserse gatenkaas

Baidjoe benadrukt dat het van belang is om rekening te houden met “het feit dat geen van de maatregelen op zichzelf staat”.

De epidemioloog illustreert dat aan de hand van een ‘Zwitsers gatenkaas-model’: “Elk plakje, met gaten, staat voor een maatregel. Geen van die maatregelen staat op zichzelf; alleen als je alle plakjes opstapelt, heb je het gewenste effect”, illustreert Baidjoe.

Alle maatregelen zijn nodig in de strijd tegen corona, zegt hij dus. En juist dat gegeven maakt de uitspraak van Kuipers lastig. Want als het effect van een maatregel niet te meten is, waarom zouden we er ons dan aan houden?

Geen van de maatregelen laat zich precies meten, zegt de epidemioloog. “De uitspraken van Kuipers creëren een precedent, wat het ook voor de andere maatregelen lastig maakt.”

2021-04-29 17:03:09

Aangeboden door: nos.nl