Dat er meer militairen met rechts-extremistische ideeën zijn, zorgt niet voor verbazing in België. “Dat het leger meer conservatieve mensen aantrekt, komt door de bestaande structuur van het leger, zegt men. Tegelijkertijd wordt er benadrukt dat het groepje rechts-radicalen maar klein is”, zegt Van Hoorn.

‘Vlaams Belang moet daden veroordelen’

Ook in de landelijke politiek zijn de meningen verdeeld over de steun voor Conings; de liberalen van Open VLD en het uiterst rechtse Vlaams Belang staan tegenover elkaar.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert vindt dat Vlaams Belang-politicus Tom van Grieken de daden van de voortvluchtige militair, en de steun die hij krijgt, openlijk moet afkeuren, om een signaal te geven aan de achterban van de partij.

“Dit soort steun is niet aanvaardbaar. En het is ook aan Vlaams Belang en Tom Van Grieken om dit te zeggen, want het zijn hun volgers die dit doen”, zei hij. Hierdoor werkt Vlaams Belang polarisatie en radicalisatie in de hand, vindt Lachaert.

Vlaams Belang schrijft in een reactie op Twitter dat juist Open VLD voor polarisatie zorgt in België. Van Grieken zegt elke link tussen de terreurverdachte en zijn partij te betreuren.2021-05-24 15:12:46

Aangeboden door: nos.nl