Dansercoer zakte met zijn snowkite door de sneeuw en viel met hoge snelheid in een kloof. Zijn metgezel Auby wist uiteindelijk de hulpdiensten te bereiken, berichten verschillende Belgische media.

Uren later konden reddingswerkers per helikopter de plek van het ongeluk bereiken. Volgens zijn persvoorlichter kwam de reddingsactie te laat. “Dat hebben we ondertussen vanuit Groenland bevestigd gekregen”, zegt hij tegen krant De Standaard.

Dansercoer stond bekend om zijn poolexpedities, die in het teken stonden van de sportieve uitdaging en, net als de vorige tocht, aandacht vroegen voor klimaatverandering.

Goede weersomstandigheden

Zijn grootste bekendheid in België geniet hij door een tocht in 1998 op de Zuidpool, waar hij met een mede-avonturier in 99 dagen te voet 3.924 kilometer aflegde.

Ook daarna bleef Dansercoer het poolgebied bezoeken. Zo brak hij in 2012 het wereldrecord van langste niet-gemotoriseerde expeditie op de Zuidpool. Ook daar liet hij zich op ski’s voorttrekken door een kite.

In het blog dat de avonturier bijhield, schreef hij drie dagen geleden over de gunstige weersomstandigheden in het gebied: “Goede wind, goed zicht, terrein wordt elke dag beter. Een geweldig recept voor een geweldige snowkiting dag!”

Dansercoer laat een vrouw en vier kinderen achter.

2021-06-08 15:21:00

Aangeboden door: nos.nl