In Brussel heeft de politie het Terkamerenbos ontruimd. In dat park waren in de loop van de middag circa 2000 mensen bijeengekomen voor de tweede editie van het illegale feest La Boum 2. Na de ontruiming wierpen verspreide groepjes barricaden op met boomtakken. Ook in omliggende straten verspreidden zich groepjes.

De politie ging omstreeks 17.30 uur tot ontruiming over wegens het “niet naleven van de sanitaire maatregelen”. Daarvoor was de spanning al flink opgelopen. Er waren vechtpartijtjes tussen verschillende groepen, er werden rookbommetjes gegooid en politieagenten werden bekogeld met stokken en stenen.

Bij de ontruiming heeft de politie traangas en waterkanonnen ingezet. Persbureau Belga meldt dat er iemand is aangereden door het waterkanon, maar volgens de politie is hij geraakt door een waterstraal.

Het feest is georganiseerd door jongeren die de coronamaatregelen beu zijn. De eerste editie van het festival, precies een maand geleden, liep uit de hand. Bij de ontruiming raakten toen tientallen mensen gewond, onder wie 26 politieagenten. Ook zeven politiepaarden raakten gewond.

Zestien infanteriepelotons

Volgens Belgische media zijn er deze keer 750 agenten op het feest afgestuurd. Het zou gaan om zestien infanteriepelotons van elk 40 agenten. Ook zouden er verschillende arrestatieteams in burger in het park aanwezig zijn en 18 agenten te paard. Verder heeft de politie een helikopter en drones ingezet en een aantal politiehonden.

De stad Brussel heeft daarnaast ook nog eens 40 stewards ingezet die mensen moeten wijzen op het naleven van de coronaregels.

2021-05-01 18:40:26

Aangeboden door: nos.nl