Doodsbedreigingen, intimiderende telefoontjes en scheldpartijen op sociale media. Als je een beroepsgroep zou moeten noemen die daar veel mee te maken krijgt, zal die van de virologen niet de eerste zijn die je te binnen schiet. Toch is het dagelijkse praktijk, zegt de bekende Vlaamse viroloog Marc Van Ranst in een interview met de NOS.

Sinds gisteren zit Van Ranst zelfs ondergedoken. De extreemrechtse Belgische militair Jurgen Conings uitte bedreigingen naar Van Ranst en is op dit moment voortvluchtig. Maar voor iemand die bedreigd wordt door een militair met in zijn auto meerdere (semi)-automatische wapens en zelfs een raketwerper, reageert Van Ranst laconiek: “Je wordt de bedreigingen beu, maar helaas raak je eraan gewend.”

Gisteren werd hij op de hoogte gesteld dat er “signalen waren van een concrete dreiging”. Meestal blijft het bij woorden, vertelt Van Ranst, die als viroloog regelmatig op de Belgische tv verschijnt en de overheid adviseert over het coronabeleid. Dit gaat een flinke stap verder. Toch kun je volgens Van Ranst niet verbaasd zijn: “Bijna alle bedreigingen komen uit dezelfde hoek: extreemrechts. Men oogst wat men zaait. We hebben al jarenlang een politieke partij, het Vlaams Belang, die de grond bemest. Op een bepaald moment ontkiemt het zaadje.”

Uitgesproken links

Van Ranst is politiek behoorlijk uitgesproken. Hij voelt zich verwant met de PVDA, een partij die vergelijkbaar is met de SP in Nederland. “Ik spreek me al jaren uit tegen racisme, daarom ben ik een voor de hand liggend doelwit.” Maar het afgelopen jaar is het erger geworden. Activisten tegen coronamaatregelen en extreemrechts vertonen een behoorlijke overlap, analyseerde Van Ranst op Twitter.

2021-05-19 18:20:15

Aangeboden door: nos.nl