Voor de kust van Noorwegen wordt een begin gemaakt met de berging van het Nederlandse vrachtschip dat daar begin deze week in slecht weer in problemen raakte. Een woordvoerder van de Noorse kustwacht heeft dat gezegd. Twee Noorse sleepboten, die door het Nederlandse bergingsbedrijf Boskalis zijn ingehuurd, zijn inmiddels bij het schip, de Hendrika Eemslift.

“Personeel van het bergingsbedrijf wordt met een helikopter op het schip gezet”, zegt de woordvoerder.

Vanochtend heeft er al een helikopter van de Noorse kustwacht een inspectievlucht naar het schip gemaakt. Op grond daarvan werd besloten met de berging te beginnen.

Bemanning van boord

Het schip, dat ruim 110 meter lang is, kreeg maandagochtend te maken met een schuivende lading, waardoor het ging overhellen en niet meer goed bestuurbaar was. Nadat er een noodsignaal was afgegeven, kwam een reddingsoperatie op gang. Aanvankelijk werden acht van de twaalf bemanningsleden met helikopters van de Noren van boord gehaald.

De kapitein bleef in eerste instantie met drie anderen achter op de Eemslift, maar omdat het risico toch te groot werd geacht, werden zij later ook van boord gehaald. Sindsdien vaart het schip op de automatische piloot, maar verliest het wel motorvermogen. Daarmee is het een risico voor de vele olie- en gasinstallaties in het gebied.

Boskalis was eerder verantwoordelijk voor het lostrekken van het vastgelopen containerschip in het Suezkanaal.

2021-04-07 10:39:54

Aangeboden door: nos.nl