Gisteren waarschuwden Britse wetenschappers voor een “zorgwekkende” Indiase coronavariant; die zou zich sneller verspreiden dan het originele coronavirus. “We kennen inmiddels de India-variant B.1.617 en B.1.618”, zegt Koopmans. “Bij het begin van de snelle toename van het aantal besmettingen in India zagen we die beide toenemen, waarbij de 1.617-virussen specifiek in de gaten worden gehouden vanwege een aantal mutaties.” Daaruit zijn inmiddels subvarianten voortgekomen: B.1.617.1, B.1.617.2 en B.1.617.3.

Ze vindt het nog lastig om te zeggen hoe gevaarlijk deze varianten zijn, omdat de cijfers uit India beperkt zijn. Maar op basis van de tot nu toe bekende data lijkt het er dus op dat er sprake is van toegenomen besmettelijkheid.

“In de Engelse en de Indiase gegevens van de afgelopen dagen lijkt het beeld dat met name die B.1.617.2 toeneemt, ook in verhouding tot de verspreiding van de Britse variant. Dat suggereert dus dat die nog iets meer besmettelijk is”, zegt Koopmans.

Coronaregels niet nageleefd

In India is het momenteel moeilijk om de zorg te krijgen die je nodig hebt als je ziek wordt. Er is een gebrek aan medicijnen, apparatuur, bedden en zuurstof. De ziekenhuizen liggen al weken vol.

“Inmiddels zitten we in Delhi in een situatie dat iedereen ziet hoe ernstig het is, mensen houden zich aan de maatregelen en blijven thuis”, zegt correspondent Aletta André. Dat was eerder niet het geval. Volgens deskundigen in India gaat het aantal besmettingen onder meer zo hard omhoog doordat de coronaregels wekenlang niet zijn nageleefd.

2021-05-08 11:06:34

Aangeboden door: nos.nl