Die vrijheid moest vandaag dus wel op een andere manier worden gevierd dan normaal. Er waren geen Bevrijdingsfestivals, geen helikopters met alle vrijheidsambassadeurs, geen grote fysieke festiviteiten.

Wel was er een 5 mei-lezing van de Duitse bondskanselier Merkel, via een live-verbinding vanuit Berlijn. Zij ging niet alleen in op de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, maar benoemde ook het ongemak van het vieren van vrijheid in een tijd van vrijheidsbeperkende maatregelen.

“Hoe verschillend de uitgangssituatie en de gevolgen natuurlijk ook zijn: het thema vrijheid kan vandaag, in het jaar 2021, niet worden behandeld zonder eraan te denken dat door de coronapandemie onze fundamentele vrijheden voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog worden ingeperkt, in een mate die wij ons voor de pandemie niet konden voorstellen.”

‘Vrijheid in verantwoordelijkheid’

Na de toespraak vroeg een student naar Merkels visie op dit thema, met het oog op haar DDR-verleden. De Duitse bondskanselier is opgegroeid in het communistische Oost-Duitsland, dat zij een paar jaar geleden een “onrechtsstaat” noemde. Hoe is het voor Merkel, wilde de student weten, om “noodgedwongen andere mensen vrijheidsbeperkingen op te leggen?”

De bondskanselier was daar duidelijk over: “Helemaal niet goed. Ik heb in 1989, na de val van de Berlijnse Muur, in vrijheid geleefd. En nu beperk ik als bondskanselier de vrijheid van mensen. Natuurlijk op democratische wijze en samen met anderen, maar we zijn ons er wel bewust van.”

Volgens Merkel draait vrijheid er echter niet alleen om dat je zelf dingen kunt doen, maar gaat het ook om vrijheid “met een blik op onze medemens”. Ze sprak van “vrijheid in verantwoordelijkheid”, in het licht van “de door een virus veroorzaakte bedreiging van de gezondheid en het leven”.

Kijk hieronder terug wat Merkel antwoordde op de vraag van de student over vrijheid:

2021-05-05 20:32:20

Aangeboden door: nos.nl