Ontzetting en woede. Rond een van de politieafzettingen in Hanau, een stad van zo’n 100.000 inwoners niet ver van Frankfurt, staan mensen met tranen in hun ogen. “Het is niet te bevatten”, zegt een man bij de afzetting. “Ik ken ze allemaal, al jaren. We kennen elkaar hier allemaal in Hanau.”

De dader van de aanslagen op twee waterpijpcafés sloeg gisteravond laat toe, mogelijk met een rechts-extremistisch motief. Tobias R. belt om 22.00 uur aan bij sishalounge Midnight aan de Heumarkt en schiet in het deel waar gerookt mag worden wild om zich heen, meldt Bild.de. De slachtoffers zouden vijf jonge mensen zijn onder wie zeker een vrouw. Volgens de burgemeester van Hanau zijn alle slachtoffers mensen met een migratieachtergrond. Bild meldt dat sommigen van Koerdische afkomst waren.

Een omwonende filmde vanuit zijn huis, mensen op straat kunnen het niet geloven:

De tweede shishabar die R. onder vuur neemt, ligt vijf minuten rijden verderop, aan de Kurt-Schumacher-Platz. Hier vallen drie doden. Ook hier staan mensen ontzet bij het politielint.

De regionale nieuwssite RND spreekt er met enkele omstanders. Een van hen is de 24-jarige zoon van de eigenaar van de bar. “Ik ben geschokt”, zegt hij. “De slachtoffers zijn mensen die we al jaren kennen. Twee medewerkers en iemand die ik al van jongs af aan ken. We kennen dit helemaal niet hier. We hebben met niemand ruzie. We kunnen ons bijna niet voorstellen dat zoiets hier gebeurt. Het is een shock voor iedereen.”

Een omstander vertelt dat hij dacht dat zijn familie onder de slachtoffers was:

Ook de burgemeester van de stad is sprakeloos. “Een avond die je je niet erger kan voorstellen.”

Het parlement van de deelstaat Hessen houdt vanochtend een minuut stilte en om 18.00 uur is er een openbare herdenking gepland in Hanau.

Complottheorieën

Over de motieven van de dader doen verschillende berichten de ronde. In het appartement van de dader, waar naast de dader ook het lichaam van zijn 72-jarige moeder werd gevonden, ontdekte de politie een brief en een video. Daarin bekent R. zijn daad en schrijft hij dat “bepaalde volken moeten worden vernietigd, als ze niet het land uitgezet kunnen worden”.

“Dat wijst op een rechts-radicaal motief”, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in het NOS Journaal. “Maar daarnaast heeft hij ook een homepage gehad waarop hij meerdere video’s heeft gezet. Daar kwam een wereldbeeld uit naar voren met allerhande complottheorieën. Zo zou Duitsland door een machtige geheime dienst worden bestuurd. Hij ging ook los op vluchtelingen van Arabische afkomst die naar Duitsland zijn gekomen.”

In een andere video die op sociale media rondgaat richt hij zich op Amerika. Daarin stelt hij dat het land wordt bestuurd door geheime genootschappen en spreekt hij over ondergrondse legerbases waarin kinderen zouden worden misbruikt:

Bondskanselier Merkel heeft haar medeleven betuigd, net als veel andere politici, maar er zijn ook scherpere reacties. Politici van de sociaaldemocratische SPD spreken van een rechtse terreurdaad. Anderen roepen andere recente aanslagen in herinnering, vertelt Van de Hulsbeek.

“Een journalist schrijft op Twitter: negen maanden geleden werd CDU-politicus Walter Lübcke doodgeschoten door een rechts-extremist, vier maanden gelden was er de aanslag op een synagoge in Halle waar ook rechts-radicale motieven achter zaten. En nu dit. Het is duidelijk, staat in die reactie, Duitsland heeft echt een probleem.”

2020-02-20 12:04:37

Aangeboden door: nos.nl