Biden had Netanyahu eerder deze week ook al gesproken, met Abbas was er nog geen contact geweest sinds de inauguratie van de Amerikaanse president in januari van dit jaar.

Abbas drong er bij Biden op aan om in het conflict in te grijpen en een eind te maken aan de Israëlische aanvallen op de Palestijnen. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa heeft Biden gezegd dat de Verenigde Staten “proberen om met de betrokken partijen het geweld te verminderen”.

Wafa meldt dat Biden ook heeft gezegd dat hij tegen de uitzetting van Palestijnen uit de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem is. Die uitzetting was de aanleiding voor het oplaaien van het geweld. Hij zou ook steun hebben uitgesproken voor een tweestaten-oplossing.

Premier Netanyahu heeft Biden verzekerd dat het Israëlische leger er alles aan doet om te voorkomen dat er bij de aanvallen onschuldige slachtoffers vallen. De Amerikaanse president zei dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen de raketaanvallen van Hamas en andere terroristische groepen in de Gazastrook. Netanyahu bedankte Biden voor die steun.

2021-05-15 21:56:41

Aangeboden door: nos.nl