De Amerikaanse president Biden omschrijft de topontmoeting met de Russische president Poetin als goed en positief. Op een persconferentie aan de oever van het Meer van Genève zei Biden dat de wereldleiders het weliswaar over veel zaken oneens waren, maar dat de gesprekstoon ‘beschaafd’ bleef.

Biden noemde face-to-face-contact met Poetin over de onderlinge verhouding onvervangbaar. Volgens hem is het belangrijk dat beide wereldmachten stabiel en voorspelbaar zijn, vooral omdat de landen een “unieke verantwoordelijkheid hebben” voor stabiliteit in de wereld.

Poetin gaf na de topontmoeting een eigen persconferentie in Geneve. Ook hij omschreef het overleg als constructief. Volgens hem was er geen vijandigheid tussen beide wereldleiders en hebben ze beiden de wens om elkaar te begrijpen.

Biden zei dat hij met Poetin had stilgestaan bij de mensenrechtenschendingen in Rusland. Hij wees Poetin op de belemmeringen van de vrije pers in Rusland en de situatie van de Russische oppositieleider Navalny, die gevangen zit in een Russisch strafkamp.

Biden voegde eraan toe dat hij aan Poetin heeft uitgelegd dat de Amerikaanse standpunten niet anti-Russisch zijn of gericht tegen een bepaald persoon. Het gaat om de belangen van de Verenigde Staten en de Amerikaanse bevolking, zei hij.

Pogingen van Rusland om de Amerikaanse democratie te destabiliseren noemde hij niet te tolereren.

Na het gesprek met Poetin verliet Biden de villa aan het Meer van Geneve en stak daarbij zijn duim op:

2021-06-16 19:54:04

Aangeboden door: nos.nl