De Amerikaanse president Biden heeft in een telefoongesprek met de Israëlische premier Netanyahu zijn steun uitgesproken voor een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Zo’n akkoord zou met behulp van Egypte en andere landen tot stand moeten worden gebracht. Het is voor het eerst dat Biden zich openlijk uitspreekt voor een wapenstilstand.

Tegelijkertijd benadrukt de Amerikaanse president dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen willekeurige raketaanvallen, zo valt te lezen in de verklaring die door het Witte Huis is uitgegeven. Biden spreekt daar zijn “krachtige steun” voor uit.

De Amerikaanse president staat onder toenemende druk van partijgenoten in het Congres. Zij willen dat hij oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Israël en de Palestijnse gebieden. Zo’n oproep ontbreekt nu in de verklaring van het Witte Huis.

‘Aan de partijen zelf’

Tot nu toe wilde de Amerikaanse regering, een belangrijke bondgenoot van Israël, zich niet scharen achter een oproep tot een staakt-het-vuren. Zo zei minister Blinken van Buitenlandse Zaken gisteren dat het aan de partijen zelf is om een wapenstilstand na te streven.

Ook belemmerde de VS herhaaldelijk een gezamenlijke resolutie van de VN-Veiligheidsraad over het toenemende geweld tussen Israël en de Palestijnse gebieden. De Amerikanen zouden vrezen dat een veroordeling van het geweld de Amerikaanse bemiddeling in het conflict zou bemoeilijken.

Tot nu toe hebben bemiddelingspogingen van de VS weinig uitgehaald, evenals oproepen tot een staakt-het-vuren van onder meer Egypte en Qatar. Premier Netanyahu herhaalde gisteren nogmaals dat het Israëlische leger “doorgaat met het aanvallen van terroristische doelen” zolang dat nodig is. Tegelijkertijd blijft Hamas vanuit de Gazastrook raketten op Israël afvuren.

2021-05-18 02:24:11

Aangeboden door: nos.nl