Het moet een verontrustend telefoontje zijn geweest, begin mei op alarmnummer 911. “We hebben een extreem gevaarlijke ontdekking gedaan. Alle mensen moeten zo snel mogelijk van de brug geëvacueerd worden.” Ingenieurs hadden een grote breuk in een van de draagbalken van de beroemde boogbrug bij Memphis ontdekt en waren daar zo door gealarmeerd dat ze niet eerst hun eigen hoofdkantoor, maar meteen het alarmnummer belden.

De boogbrug is een voorbeeld van hoe slecht gesteld het is met het onderhoud van veel wegen in Amerika. Het land ligt ver achter op andere westerse landen op het gebied van infrastructuur en staat volgens het Wereld Economisch Forum niet eens in de top 10 (maar op de 13de plaats). Meer dan 230.000 bruggen zijn hard aan reparatie toe.

Als het aan president Biden ligt, verandert dat snel door zijn nieuwe infrastructuurplan. De Democraten en Republikeinen hebben er lang over onderhandeld. Komende week stemt de Senaat erover. Stemmen ze voor, dan is dit het eerste wetsvoorstel dat ze gezamenlijk aannemen.

Omrijden

Sinds het telefoontje van de ingenieurs is de Hernando de Soto-brug bij Memphis afgesloten en moet het drukke verkeer met zo’n 60.000 voertuigen per dag omrijden via een andere verderop gelegen brug. Vrachtwagenchauffeurs die er anders dertig minuten over doen om hun lading op te halen, zijn nu zes uur onderweg.

Voor trucker Clifton Hughey kost het niet alleen extra tijd, maar ook geld. Hij wordt per kilometer en niet per uur betaald. Volgens hem had het allemaal voorkomen kunnen worden als de politici in Washington eerder geïnvesteerd hadden in infrastructuur.

Bekijk hier zijn verhaal:

2021-06-17 20:53:28

Aangeboden door: nos.nl