De Amerikaanse president Biden schroeft het aantal vluchtelingen dat dit jaar toegelaten mag worden op naar maximaal 62.500. Bij zijn voorganger Trump was dit aantal 15.000.

Eerder hield Biden aan het lagere aantal vast – ondanks toezeggingen meer mensen binnen te laten – maar daar kreeg hij scherpe kritiek op. Nu verklaart hij dat zijn actie het “historisch lage aantal” van de vorige regering uitvlakt. De 15.000 weerspiegelde volgens hem niet de waarden van “een natie die vluchtelingen verwelkomt en ondersteunt”.

Biden noemt het besluit belangrijk, omdat het volgens hem twijfel wegneemt bij vluchtelingen, die “zo veel hebben geleden en die vol spanning wachten op het moment waarop hun nieuwe levens beginnen”.

Conflicten

Het gaat om mensen van over de hele wereld, van wie veel op de vlucht zijn geslagen voor conflicten. Ze worden doorgelicht terwijl ze nog in het buitenland zijn. Het gaat dus niet om migranten die bij de grens aankomen en asiel aanvragen.

Biden zegt dat het in de praktijk waarschijnlijk niet zal lukken om snel de toegezegde 62.500 vluchtelingen binnen te laten. Maar hij zegt dat zijn regering hard werkt om “de schade van de afgelopen vier jaar ongedaan te maken”, verwijzend naar Trumps beleid.

2021-05-03 23:50:19

Aangeboden door: nos.nl