Tegels eruit, groen erin: veertig gemeenten doen vanaf vandaag mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. De ludieke actie moet overheden aansporen om bestrating te vervangen voor begroeiing, in de vorm van gras of planten. De hoop is dat ook particulieren erdoor aan het denken worden gezet.

“Tegels hebben heel nadelige gevolgen voor de biodiversiteit”, zegt tv-tuinman Lodewijk Hoekstra, een van de gezichten van de actie. “En met het veranderende klimaat en de opwarming van steden zijn ze onwenselijk.” Meer groen voorkomt onder meer wateroverlast en zorgt voor afkoeling op hete dagen.

Bij de eerste editie van het evenement, vorig jaar, zijn 95.000 straat- en tuintegels verwijderd. Toen was het evenement een competitie tussen Amsterdam en Rotterdam. Onder de extra deelnemers dit jaar zijn steden als Utrecht, Groningen en Tilburg, maar ook kleinere gemeenten als Woerden en Zaltbommel. Hoekstra wil dit jaar “enkele miljoenen” tegels uit de grond krijgen.

Verdwijnt dan een heel plein of wordt de stoep afgegraven? Zo ver zal het niet komen, denkt Hoekstra, maar dat hoeft ook niet. “Neem geveltuintjes. Die zijn ‘aaibaar’ en zorgen ervoor dat je bewoners meekrijgt.” Bovendien zijn ze goed voor de biodiversiteit; die heeft veel baat bij een netwerk van kleine groenlocaties. “Veel geveltuintjes, verspreid door een stad, zijn wat dat betreft meer waard dan één groot groen plein.”

2021-03-30 10:36:25

Aangeboden door: nos.nl