Ook in Binnen-Mongolië, een autonome regio in China, is een verbod ingevoerd. Ruim 8 procent van alle bitcoins wordt daar gemined. Vorige maand werd echter bekend dat de regio voor eind april alle mining-activiteiten sluit, om het energieverbruik terug te dringen.

“Er zijn vaker berichten over een crackdown, maar dit is tot nu toe het meest serieuze”, vertelt China-correspondent Sjoerd den Daas. “Het is alleen afwachten hoe dit verbod wordt geïmplementeerd en hoe ze gaan handhaven. Er gebeurt natuurlijk een heleboel onder de radar: cryptomining is geen gereguleerde sector.”

Den Daas betwijfelt of het verbod daadwerkelijk zal leiden tot minder mining en dus een lager stroomverbruik. “Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Een deel zal ongetwijfeld stoppen, anderen zullen in staat zijn te blijven opereren, al dan niet op andere plekken in het land.”

Overigens kampt ook Iran, een andere populaire plek op dit gebied, met elektriciteitsproblemen. Afgelopen januari zei de regering dat dat komt door de vele miners in het land. Zij zeggen op hun beurt dat ze daar niet verantwoordelijk voor zijn.

Steeds meer minen

Nu de bitcoinkoers zo hard stijgt, heeft dat ook effect op het stroomverbruik. “Er valt meer te verdienen en het wordt aantrekkelijk om te minen”, zegt Vrancken. “Maar dat betekent ook dat er meer wordt gerekend en dat kost dus meer stroom. En hoe meer mensen minen, des te sneller de wiskundige puzzels worden opgelost. Daarom wordt de moeilijkheidsgraad iedere twee weken verhoogd.”

Vrancken maakt zich zorgen over de gevolgen van het intensieve stroomverbruik op de lange termijn. “Op dit moment gaat circa 1 procent van het wereldwijde stroomverbruik op aan cryptomining. Als je kijkt naar de klimaatdoelen en de CO2-reductie waar men naar streeft, moet je je afvragen of het wel gepast is om dit op wereldwijde schaal te doen. Er worden weliswaar alternatieve manieren van minen ontwikkeld die veel minder stroom verbruiken, maar voor veel mensen gaat geld nog altijd voor.”

2021-04-18 15:25:39

Aangeboden door: nos.nl