President Bolsonaro van Brazilië kan zijn borst natmaken. De parlementaire enquêtecommissie die zijn coronabeleid onderzoekt, is nu echt begonnen. In een verhoor van maar liefst zeven uur opende oud-minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta gisteren de aanval op de president.

“Hij legde alle wetenschappelijke adviezen naast zich neer”, klaagde Mandetta. “De houding van de president had negatieve gevolgen”, voegde hij eraan toe.

Het verhoor van de oud-minister is een voorproefje van wat Bolsonaro de komende maanden kan verwachten. De commissie heeft de bevoegdheid om hoofdrolspelers op te roepen en interne documenten openbaar te maken. Zeven van de elf senatoren die deel uitmaken van de enquêtecommissie zijn uitgesproken critici van de president.

Zorg ingestort

De thema’s die worden onderzocht zijn ongemakkelijk voor de president. Zo wil de commissie weten waarom het eerder dit jaar zo gruwelijk misging in Amazonestad Manaus. Daar stortte de zorg in. Patiënten konden niet worden beademd omdat er een zuurstoftekort was. De federale overheid was gewaarschuwd, maar trad veel te laat op.

Ook vraagt de commissie zich af waarom er niet voldoende vaccins zijn in Brazilië. In augustus vorig jaar bood Pfizer 70 miljoen doses vaccin te koop aan, maar Bolsonaro ging niet in op dat aanbod.

Een ander belangrijk onderwerp zijn de omstreden medicijnen die Bolsonaro – een militair zonder enige medische ervaring – tot op de dag van vandaag aanraadt voor covid-patiënten. Toen de president vorig jaar zelf positief werd getest, plaatste hij een video op Facebook waarin hij het malariamiddel hydroxychloroquine inneemt. “Ik vertrouw het, en u?”, vraagt hij de kijker.

Zijn regering besteedde grote sommen belastinggeld aan de promotie, productie en distributie van dat medicijn. En dat terwijl er geen bewijs is dat het werkt tegen covid.

Zwaar getroffen

Brazilië werd zwaar getroffen door de pandemie: tot nu toe werden meer dan 411.000 coronadoden geregistreerd. Alleen in de VS eiste het virus meer levens. Hoewel er op veel plekken een lichte daling van het aantal sterfgevallen is, liggen er nog steeds tienduizenden Brazilianen in ziekenhuizen.

Zoals in dit noodhospitaal in Santo André, bij São Paulo. Voor patiënten en hun familieleden is het duidelijk waar het is misgegaan:

2021-05-05 20:04:17

Aangeboden door: nos.nl