De drie hoogste militairen uit de Braziliaanse krijgsmacht zijn opgestapt. Ze doen dat uit onvrede over een reeks ontslagen door president Bolsonaro, die deze week zijn minister van Defensie en vijf andere ministers de laan uit stuurde. Het zou voor het eerst in de geschiedenis van het land zijn dat de volledige legertop terugtreedt vanwege onenigheid met de president.

Het vertrek van de leiders van de land- en luchtmacht en de vloot komt op het moment dat Bolsonaro zwaar onder vuur ligt vanwege de vele coronadoden en de verzwakte economie. De vrees binnen het leger zou zijn dat de nauwe banden met de regering van Bolsonaro nu schadelijk zijn voor het imago van het leger.

Een deel van het leger zou, net als de vervangen minister van Defensie Azevedo, vinden dat Bolsonaro te veel controle wil uitoefenen over de krijgsmacht. Ook zou de legertop de strijd tegen het coronavirus wel zeer belangrijk vinden, in tegenstelling tot Bolsonaro, die al tijden zegt dat strikte maatregelen en lockdowns schadelijker zijn dan het virus.

De Braziliaanse president ligt daarover overhoop met de gouverneurs van de deelstaten. Die hebben zelf strikte beperkingen ingevoerd tegen de verspreiding van het virus en willen nationaal gecoördineerde lockdowns, waarbij het leger verantwoordelijk is voor de handhaving. Dat wil Bolsonaro voorkomen.

2021-03-31 05:23:58

Aangeboden door: nos.nl