Vivera, maker van veganistische shoarma, burgers, worsten en gehakt, is overgenomen door JBS. Dat Braziliaanse bedrijf is de grootste vleesverwerker ter wereld.

JBS betaalt 341 miljoen euro voor Vivera, dat sinds 1990 vleesvervangers maakt en zo’n 400 medewerkers telt. Vivera’s hoofdkantoor en drie fabrieken staan in Nederland. In 25 Europese landen liggen de producten van het bedrijf in de schappen van supermarkten.

JBS is een gigantisch bedrijf met 245.000 werknemers wereldwijd, waarvan 145.000 in Brazilië. Het op een na grootste voedselbedrijf ter wereld richtte zich tot nu toe vooral op rund-, varkens-, kippen-, en lamsvlees. Het bedrijf zegt Vivera te kopen omdat het wereldwijd een sterke groei in de verkoop van vleesvervangers verwacht. Vivera is de op twee na grootste vleesvervangermaker van Europa. Het bedrijf blijft een zelfstandig onderdeel van JBS en houdt het bestaande management.

Er is de laatste jaren een groeiende aandacht voor dit soort producten. Eind 2018 nam voedselgigant Unilever al de Vegetarische Slager over. “Wij willen wereldwijd gaan”, zei oprichter Jaap Korteweg toen. Ook Amerikaanse bedrijven als Beyond Meat en Impossible Foods groeiden de afgelopen jaren hard met hun aanbod van vleesvervangers.

2021-04-19 16:13:57

Aangeboden door: nos.nl