In het Verenigd Koninkrijk wordt vanmiddag een eerbetoon gebracht aan prins Philip die gisteren op 99-jarige leeftijd overleed. Om 13.00 uur Nederlandse tijd worden 41 saluutschoten afgevuurd in de vier Britse hoofdsteden (Londen, Belfast, Cardiff en Edinburgh) en stadsstaat Gibraltar ter ere van de echtgenoot van koningin Elizabeth.

Het eerbetoon wordt verzorgd door het Britse leger. Ook verschillende eenheden van de marine, waarin Philip tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gediend, doen mee aan de ceremonie. Publiek wordt in verband met corona opgeroepen thuis te blijven en de saluutschoten via internet, radio- en tv-uitzendingen te volgen.

Britse kranten pakken vanochtend groot uit met het overlijden van de prins,zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. “Veel ochtendbladen wijden tientallen pagina’s aan zijn dood.” In uitgebreide reconstructies komt het leven en de nalatenschap van de prins aan bod.

Een greep uit de voorpagina’s: The Daily Express spreekt van “diepe droefheid”, The Times opent met grote koppen en citeert Elizabeth met de woorden “mijn steun en toeverlaat”. Ook The Daily Mail stelt de koningin centraal: “Vaarwel, mijn geliefde”, valt er te lezen.

2021-04-10 09:00:33

Aangeboden door: nos.nl