De Amsterdamse bestuurlijke driehoek, bestaande uit burgemeester Halsema en de lokale politie en het Openbaar Ministerie, roept de Eerste Kamer op om vanmiddag tegen een wetsvoorstel te stemmen over het kraakverbod. Dat schrijft burgemeester Halsema in een open brief aan de Senaat.

De initiatiefwet van de Tweede Kamerleden Koerhuis (VVD) en Van Toorenburg (CDA) werd in december al aangenomen door de Tweede Kamer, ondanks stevige kritiek van onder meer de Raad van State, het landelijke OM en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Het voorstel van VVD en CDA moet ervoor zorgen dat krakers sneller kunnen worden uitgezet uit de panden die ze gekraakt hebben. Vermeende krakers worden nu nog via een kort geding berecht, tot die tijd mogen ze niet worden uitgezet. Dat kan tot acht weken duren.

Als het kraakverbod wordt aangescherpt, worden krakers voortaan strafrechtelijk beoordeeld in plaats van civielrechtelijk. Op die manier zou een zaak al binnen drie dagen door een rechter-commissaris kunnen worden getoetst.

‘Forse stijging werkdruk’

Volgens de Amsterdamse driehoek zal de wet contraproductief werken, schrijft Halsema. Op dit moment komt het bij slechts 30 procent van de gekraakte gebouwen tot een kort geding, in de andere gevallen vertrekken de krakers voordat het zo ver komt.

“Het wetsvoorstel leidt tot een forse stijging van de werkdruk voor de politie, het OM en de rechtbank. Nu worden alleen dossiers gemaakt als er een kort geding is ingesteld. Straks moet dat voor alle zaken. Dat betekent een toename van 231%.”

Het voorstel is bovendien bedoeld om een probleem om te lossen dat vrijwel niet meer bestaat, schrijft Halsema: “Ieder gekraakt pand, waar een eigenaar concrete plannen mee heeft, wordt zo snel als mogelijk ontruimd. Het aantal kraken in Amsterdam is na deze aanscherpingen met maar liefst 80% afgenomen. Zo werden er in 2019 nog 86 panden gekraakt, dat waren er afgelopen jaar (2020) nog maar 15 in totaal.”

Kortom, besluit Halsema: “Effectieve, lokale handhaving van het kraakverbod is geenszins gediend met dit wetsvoorstel en wij verzoeken u dit te betrekken bij uw eindoordeel.”

De Eerste Kamer stemt vandaag om 13.55 over het wetsvoorstel.

2021-03-30 06:01:19

Aangeboden door: nos.nl