De burgemeesters van de vier grote steden reageren teleurgesteld op het nieuws dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april wil versoepelen, maar pas de week daarna (als de besmettingscijfers het toelaten). In een gezamenlijke verklaring doen ze opnieuw een dringend beroep op het kabinet om onder meer de terrassen weer te openen.

“In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig”, zeggen de burgemeesters Halsema (Amsterdam), Dijksma (Utrecht), Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag). “Zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan. Juist om besmettingen te voorkomen door ongeregelde samenkomsten en voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid is beheerste openstelling van de buitenruimten noodzakelijk.”

De vier burgemeesters pleitten begin deze maand al voor snelle opening van de terrassen, om de drukte in de stad bij mooi weer beter te kunnen spreiden. “Het is niet meer uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles rosé op het gras gaan zitten bij Hotel New York, maar dat de horeca de terrassen niet mag openen”, zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb toen.

Ziekenhuisbezetting

Overigens zijn versoepelingen per 21 april nooit officieel aangekondigd. Dat het kabinet overwoog om de terrassen en winkels te heropenen, was een uitgelekt plan dat nog niet vaststond. Gisteren temperde minister De Jonge de verwachtingen al. Een woordvoerder van het kabinet zegt nu dat het toch nog te vroeg is voor versoepelingen, omdat de piek in het aantal besmettingen nog niet is geweest.

Vandaag meldde het RIVM 8288 nieuwe coronabesmettingen, het hoogste aantal in twee weken. In de ziekenhuizen is de bezetting onverminderd hoog: er liggen momenteel 2517 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 788 op de IC.

Het kabinet heeft verlaging van de druk op de zorg altijd genoemd als belangrijk argument voor de coronamaatregelen. Ziekenhuizen waren deze week dan ook verbijsterd toen uitlekte dat het kabinet versoepelingen overwoog. Nu zijn ze opgelucht. “Bij mij valt het goed”, zegt bijvoorbeeld Erwin de Kovel, hoofd van de acute zorg van de Gelre Ziekenhuizen tegen Omroep Gelderland. “Het geeft ons de ruimte om de ontwikkelingen te volgen. Het wordt een spannende week of de aantallen gaan stijgen.”

Dode mus

Toch regent het ook teleurgestelde reacties op het uitstel van de versoepelingen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het “een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers”. Een woordvoerder benadrukt dat de volksgezondheid ook bij horecaondernemers op één staat, maar dat de horeca veilig en verantwoord open kan.

“Het zou een interessante optie zijn om de terrassen niet per 28, maar per 27 april te openen”, vindt Pieter Verhoeve, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. “Koningsdag is immers een vrije dag en velen zijn op zoek naar een zinvolle besteding daarvan.”

Ook voor winkeliers de teleurstelling groot, zegt Udo Delfgou van branchevereniging INretail. “Zeker omdat er hoop was. De berichten over versoepelingen ten aanzien van het winkelen, wekte verwachtingen.”

Op Twitter overheerst bij sommige mensen het gevoel blij te zijn gemaakt met een dode mus:

2021-04-11 21:40:39

Aangeboden door: nos.nl