The New York Times sprak verschillende donateurs, onder wie kankerpatiënt Stacy Blatt. Hij had een besteedbaar inkomen van 1000 dollar per maand en wilde eenmalig 500 dollar doneren. Omdat hij het vinkje over het hoofd zag, werd er in totaal zes keer dat bedrag afgeschreven. Zijn bankrekening werd bevroren en hij kon de huur niet meer betalen.

In de laatste maanden van 2020 moesten de Trump-campagne en de Republikeinen 530.000 keer geld terugstorten, goed voor een bedrag van 64,3 miljoen dollar. Niet al dat geld heeft te maken met de genoemde vinkjes. Zo is er bijvoorbeeld een maximum aan wat een individu mag doneren aan een presidentskandidaat. Ook Joe Biden en Democraten hebben geld moeten terugstorten, maar dat bedraagt zo’n 10 procent van het bedrag dat Trump moest ophoesten.

Rentevrije lening

Door de tactiek beschikte Trump in feite over een rentevrije lening tijdens een cruciale fase van de campagne, analyseert The New York Times. Na de verkiezingen ging Trump door met het vragen van donaties aan zijn supporters, officieel om rechtszaken mee te betalen die Trump voerde vanwege stembusfraude. Met die donaties kon de Trump-campagne het eerder te veel gekregen geld terugstorten.

Een woordvoerder van Trump bagatelliseert de ernst van de zaak: “Het is opmerkelijk dat er slechts in 1 procent van de gevallen een dispuut ontstond over donaties, terwijl we meer geld van gewone burgers hebben opgehaald dan welke campagne dan ook in de geschiedenis.” Op de vraag of Trump wist van de vinkjestactiek, ging de woordvoerder niet in.

2021-04-04 10:16:40

Aangeboden door: nos.nl