Hoewel het jaar 2020 in het teken stond van de coronacrisis, zijn Nederlanders toch tevreden met hun leven. In sommige gevallen krijgt het eigen welzijn zelfs een hoger cijfer dan voor de crisis, zo blijkt uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal volwassenen dat het eigen leven een zeven of hoger geeft steeg vorig jaar met 2 procent, naar 66 procent. Volgens het CBS is dat verschil weliswaar klein, maar zijn de onderliggende redenen wel veranderd.

Het persoonlijk welzijn meet het CBS aan de hand van vragen over financiën, de werksituatie, de gezondheid, de woonsituatie en de sociale contacten. Vooral over hun financiële situatie zijn mensen meer tevreden geworden dan in 2019. Vorig jaar heeft 80 procent de eigen geldzaken een dikke voldoende gegeven, dat was een jaar eerder nog 77 procent.

‘Mensen kijken om zich heen’

“Wat we zien, is dat men om zich heen gaat kijken en in hun omgeving ziet dat er ook mensen hun baan zijn krijtgeraakt. Die realiseren zich dan eigenlijk dat het met hunzelf best goed gaat”, zegt hoofdsocioloog van het CBS Tanja Traag in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook lagen de gemiddelde inkomens van huishoudens vorig jaar hoger dan een jaar eerder. Bovendien kregen veel werknemers loon doorbetaald dankzij de steunmaatregelen van de overheid.

2021-03-29 12:14:00

Aangeboden door: nos.nl