CDA-leider Hoekstra vindt de inhoud van het uitgelekte document van Kamerlid Omtzigt “heel vervelend en beschadigend”. Voor de inloop van de ministerraad wilde hij inhoudelijk weinig zeggen over de beschuldigingen die erin staan.

In de gisteren uitgelekte memo maakt Omtzigt zijn partij harde verwijten. Hij meldt onder meer dat hij partijgenoten in appjes voor hem scheldwoorden gebruikten als ‘eikel’ en ‘teringhond’. Ook zou Omtzigt gepasseerd zijn voor het lijsttrekkerschap, hoewel hem beloofd was dat hij De Jonge mocht opvolgen als die zich zou terugtrekken.

Hoekstra zei voor de ministerraad dat het stuk heel veel vragen oproept, maar hij wil die eerst intern in het CDA bespreken. “We zullen ook dit weer moeten oplossen.” Hij benadrukte dat de notitie bedoeld was voor een CDA-commissie die de verkiezingscampagne onderzoekt: “Ik vind het vervelend dat dit op straat ligt, terwijl de evaluatie nog loopt.”

Hoekstra ontkende wel dat grote sponsoren invloed hebben gehad op het verkiezingsprogramma, zoals Omtzigt suggereert. Gisteren nam CDA-voorzitter Van Rij ook al afstand van die beschuldiging.

De Jonge: reageren niet verstandig

Minister De Jonge, die aanvankelijk CDA-lijstrekker was, maar zich later terugtrok, wil niks over het uitgelekte document zeggen. “Ik heb er natuurlijk allerlei ideeën over hoe het zit en ik zou er graag op willen reageren, maar ik denk dat het niet verstandig is.” Hij wil ook niet ingaan op de stelling van Omtzigt dat hem het lijsttrekkerschap was beloofd als De Jonge zich zou terugtrekken.

Ook CDA-minister Grapperhaus wilde weinig meer kwijt dan dat “al die onrust niet goed is”. Ook hij verwijst naar de commissie die de verkiezingscampagne onderzoekt. “Die moet met een afgewogen oordeel komen”.

Ook zijn collega Bijleveld hoopt dat de commissie-Spies snel met een rapport komt. Ze zei dat dit “iedereen wat doet” en dat ze gisteren nog met Omtzigt heeft gepraat. Ze is het met partijvoorzitter Van Rij eens dat scheldwoorden die CDA’ers in de richting van Omtzigt hebben gebruikt niet door de beugel kunnen.

2021-06-11 10:52:32

Aangeboden door: nos.nl